12 Volt

Jag har en dröm.
image25
När jag blir pensionär så ska jag ha så lite utgifter som möjligt. Elda i en kökspanna och vattenmantlad kakelugn, odla mycket ätbart, ha några hönor för ägg och en ko att mjölka. Jag planerar att flytta till Rönnbacka med min älskade man Lucas (fast han har inte samma dröm). Mina fantasier och drömmar går till att bygga upp ett 12 volts system så man är självförsörjande på elektricitet. Jag har börjat med att sätta upp en solpanel så nu har jag lyse i ett rum och tv. Har stora planer på att bygga ut systemet.

Till vänster på bilden ser ni 3 fönsterrutor, i det hörnet tänker jag bygga ett torn. I tornets mitt har jag tänkt ha en typ flaggstång i mitten och uppe på taket ska det sitta ett vindkraftverk.
image27

På nedre botten tänker jag bygga toalett med mulltoa (12 volts fläkt typ separett chalet).
image26

På den övre våningen ska centralen sitta för elektricitet med batterier samt ackumulatortankar för värme och varmvatten. På taket ska det förståss sitta solpaneler som kan värma vattnet i ackumulatortankarna.

På den andra sidan av farstukvisten vill jag bygga ett uterum. Murad grund med fönster runt om och en dubbeldörr in till uterummet. I uterummet ska det gå en liten trapp upp till ytterdörren för att ta sig in i huset. Taket på uterummet ska byggas av solvärmepanel som blåser in varmluft så fort solen lyser.
image28

I uterummet tänker jag gräva ner rör för att kunna koppla in vattenburen värme så jag kan vistas där vintertid samt att mina växter får där ett tropiskt klimat.

I övriga huset ska det förståss vara vatenburenvärme med möjlighet att stänga av de slingor som inte behövs sommar tid.

Ni förstår hur mina fantasier går!
Nu åter till verkligheten. I söndags åkte jag i väg och köpte 7 stycken solcellspaneler, dels för att kunna börja bygga ut systemet i Rönnbacka men även kunna börja bygga ett i Tanto i vår kolonistuga.
image30

15 000 kronor fattigare men närmare min dröm.

Tanto då!
Jo vi har en kolonistuga i Tanto Norra på Södermalm, det är där jag glömmer bort att jag längtar upp till Norrland. Mitt lilla andningshål i den hektiska tillvaron i Stockholm. Vi har inte haft den så länge men lite har vi lyckats göra där. Stugan är inte klar ännu men börjar ta form, trädgården är fortfarande i katastrof.
image31

Så här såg stugan ut när vi köpte den för ett drygt år sedan.

image32

Så här såg det ut i måndags.

Nu går i alla fall mina funderingar på soltimmar i Tanto, vilken vinkel är bäst för solpaneler, hur grov kabel behövs och hur långa kablar behövs. Jag bläddrar i kataloger och jämför priser på kontakter, kylskåp och kaffebryggare. Hur många ampere där och hur många watt där. Det är nästan svårt att somna för alla tankar.

Nog skrivet om mina fantasier, nu ska jag återgå till att se var jag hittar de bästa 12 volts batterierna.

Kommentarer
Postat av: Lizaloop

ja drömma kan man alltid! Men upp hit igen det ska ni!!!!!!!!!!

2008-01-31 @ 09:52:50
URL: http://www.lizaloop.blogg.se
Postat av: GunillaK

Du och Håkan skulle kunna diskutera detta med självförsörjning av el. Han fick ett utbrott vid sista elräkningen och muttrade nåt om solceller och eget vindkraftverk...

2008-01-31 @ 09:59:34
URL: http://gklingstedt.blogg.se
Postat av: Luna

Jag har en stark övertygelse om att man kan tänka sig till sina drömmar och jag tycker dina drömmar låter helt fantastiska och inte alls orealistiska. Lucas blir nog omvänd en vacker dag när han är sönderstressad och också längtar efter ett andningshål ;-)

Det där med den självförsörjande elektriciteten tyckte jag lät oerhört intressant. Önskar jag vore mer teknisk, för det där med solceller tror jag skarpt på!

Fortsätt drömma du!

2008-01-31 @ 12:28:44
URL: http://lunanimbus.blogg.se/
Postat av: Din make

När du har gjort en inglasning av hela din mark och grävt ner en mur 2 meter djupt Inglasningen ska vara 3 m hög DÅ kan jag tänka mig! 37 st musskrämmor ska hålla varenda liten mus på 5 mils avstånd. Jag vilj ha bastu och det vid stranden och sist men inte minst ska jag leva som en diva ligga i soffan i mina indiska kläder lyssna på fia nyström och bli matad med vindruvor doppade i smälkt choklad.
DÅ kan jag TÄNKA tanken att dela din dröm..
Innan dess får du allt drömma planera och installera det själv!

Älskar dig trots allt

Lucas

2008-01-31 @ 15:08:14
URL: http://lucas1962.blogg.se
Postat av: Ice Lady

Vi har också börjat fundera på vindkraftverk osv. Det känns nästan som ett måste eftersom elen knappast blir billigare med åren.

Såklart att du kommer att få till det jättefint däruppe! Det är ju ett fantastiskt fint läge!

2008-01-31 @ 17:47:59
URL: http://icelady.blogg.se
Postat av: Luna

Jag tänkte väl att det var där skon klämde. Makens lilla ickekärlek till möss och ormar. Du får kosta på honom lite terapi om drömmen ska gå i uppfyllelse ;-)

2008-02-01 @ 19:47:20
URL: http://lunanimbus.blogg.se/

Skriv något snällt till mig:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0